Ботулізм в рибі: як відрізнити і уникнути отруєння? Ботулізм: симптоми хвороби


Опубликованно 12.01.2018 02:51

Ботулізм в рибі: як відрізнити і уникнути отруєння? Ботулізм: симптоми хвороби

Ботулізм - це інфекційна патологія, яка зазвичай протікає в гострій формі і вражає нервову систему людини. Медики визнають, що найчастіше зустрічається ботулізм в рибі, тому при вживанні цих продуктів необхідно виявляти особливу обережність. Яка риба частіше буває заражена ботулізмом? Яка симптоматика супроводжує дане захворювання? Як убезпечити організм від отруєння?

Звідки?

Відомо, що збудник ботулізму в спокійному стані мешкає в грунті, в тому числі і в мулі, який знаходиться на дні прісних водойм. Риба, яка харчується водоростями, в тому числі і невисокими, може ковтати спори збудника. Відбувається зараження і розвиток ботулізму в рибі.

Варто відзначити, що носіями такого недуги частіше стають травоїдні види риб. Хижаки ж заражаються набагато рідше, хоча якщо хижак вирішить поласувати рибкою, яка хвора на ботулізм, зараження гарантовано.

Крім цього, інфікування може статися і від рибного трупа, що розкладається в місці проживання косяка. Туша може бути небезпечна і викидати паличку під назвою ботулинус, яка і є головним збудником інфекції.Від якої риби можна заразитися ботулізмом?

Риба може бути інфікована абсолютно будь-яка. Абсолютно неважливо, де вона мешкала. Найчастіше зараженню піддаються наступні види:осетер;всі червоні риби;оселедець;минь;судак;вугор;язь;окунь;товстолобик;лящ.

Звичайно, це далеко не весь список риб, які можуть бути інфіковані, але всі перераховані види найчастіше є переносниками хвороби.

Також варто розвіяти міф про те, що палички ботулинуса зустрічаються тільки в прісноводній рибі. На питання про те, чи буває ботулізм в морській рибі, відповідь ствердна. Інфекція зустрічається і в річковий, і в озерній і морській рибі. Паличка може жити абсолютно в будь-якому місці, адже вона мешкає в грунті, а не у воді.Як зрозуміти, що риба заражена?

Сухопутні тварини теж можуть бути заражені цією інфекцією. За їх станом можна відразу виявити наявність тієї або іншої патології, а як бути з водоплавними, адже їх поведінка ніяк не можна відстежити?

Для того щоб з\'ясувати, як визначити ботулізм в рибі, потрібно запам\'ятати кілька ознак, за якими можна відрізнити інфекцію:Дивний запах, який не зустрічається у свіжого продукту.Якщо мова йде про консервах, то ботулізм видає роздута банку або її кришка.У зараженої риби, як правило, луска неприємна на дотик. Буває слизький наліт.Очі риби каламутні.При відкритті консервів виявляється пухке вміст.

Варто відзначити, що всі дані ознаки не є специфічними, наприклад, неприємний рибний запах може бути присутнім і у неінфікованій, але несвіжої продукції.Смаження риби

Чи можна позбутися від ботулізму в рибі при смаженні?

Насправді це самий небезпечний спосіб. Паличка ботулинус гине при термічній обробці, але тільки через півгодини. Як правило, риба смажиться швидко, і на сковороді вона не знаходиться така кількість часу, тому даний вид обробки не рекомендований лікарями, якщо є ймовірність зараження.

Якщо після покупки людина почала сумніватися в тому, що риба не інфікована паличкою, можна замочити її на час в будь-якому вині або в лимонному соці. При такому способі м\'ясо маринується в кислому середовищі, яка запобігає розвитку бактерій.

Копчення проти ботулізму

Копчення є також поганим способом обробки інфікованої риби. Справа в тому, що холодне копчення і зовсім ніяк не впливає на розвиток спір і бактерій, а гаряче триває зовсім небагато часу.

При копченні тушка швидко підрум\'янюється і стає ароматною, але із-за впливу високих температур значно скорочується час її приготування.

Більше того, коли рибу коптять, то використовується невелика кількість солі, а маринування не педусмотрено, тому паличка ботулинус почувається чудово і не гине при даному способі обробки хребетних.Сушка и вялення

А зберігається ботулізм у в\'яленій рибі? Адже при її приготуванні використовується велика кількість солі.

Перед сушінням або в\'яленням рибу потрібно добре помити, почистити і просолити. Важливо не шкодувати солі, адже вона сушиться на відкритому повітрі без впливу високих температур.

Після того як риба готова, її потрібно правильно зберігати. Тільки так можна убезпечити себе від зараження різними захворюваннями. Зберігати в\'ялену і сушену рибу не можна в теплі. Зате льох або холодильник підійде чудово. В холоді риба довше залишається свіжою.

Перед тривалим зберіганням кожну тушку краще загорнути в пергамент. Використовувати поліетилен суворо заборонено, так як:в пластиковій упаковці продукт швидко відволожується;зайва волога призводить до розвитку шкідливих мікроорганізмів і до розмноження палички ботулинус.Риба солона

Любителі солоної риби повинні розуміти, що сам процес приготування не передбачає використання високих температур, тому риба, заражена ботулізм, так і залишається заразною для людини. Однак є спосіб убезпечити своє здоров\'я в даній ситуації.

При приготуванні головне - не шкодувати солі. Не варто боятися того, що продукт вийде смачним, так як м\'ясо риб вбере стільки солі, скільки необхідно. При засолюванні необхідно заливати рибу 18 % розсолом. Тоді збудники ботулізму припиняють свою активність і продукт можна вживати в їжу без шкоди для здоров\'я.

Процес приготування краще проводити в холоді. Солитись рибка повинна строго в холодильнику при температурі не вище 6проС. Після приготування зберігати її варто при тих же умовах.

Тільки при таких умовах риба буде безпечна для людського здоров\'я і її можна буде вживати в їжу.

Ботулізм: симптоми хвороби

Якщо все-таки людини вразив даний недуга, то необхідно звернути увагу на симптоматику вже на ранніх етапах. Так як це дуже важке інфекційне захворювання, раннє лікування відбувається легше, а серйозної шкоди здоров\'ю людини не наноситься.

Як себе проявляє ботулізм? Симптоми хвороби можна розділити на:гастроентерит (сильний біль в животі, блювота і деарея);інтоксикацію (температура, нездужання і загальна слабкість у тілі);неврологічні прояви (поганий зір, туман в очах, сітка перед очима, двоїння, набряк слизової, складність ковтання).

Пізніше хвороба починає прогресувати, і у хворого відзначається дихальна недостатність, зниження серцево-судинної діяльності і парез ШКТ.

В гострій формі ботулізм частіше вражає зорові нерви людини. Хворі найчастіше скаржаться на поганий зір і на загальну слабкість. Основні офтальмологічні симптоми при даній патології:опущення століття;збільшення зіниці;різний діаметр двох зіниць;погана реакція на світло;зниження різкості зору;людина не може дивитися на кінчик носа.

Також дуже часто порушуються і дихальні функції. Хвороба може розвинутися до ступеня відсутності кашльового рефлексу і неможливість глибокого вдиху.Як убезпечити себе від зараження?

Ботулізм в рибі зараз зустрічається досить рідко. Справа в тому, що існує безліч способів, які допоможуть людині захистити свій організм від зараження. При купівлі хребетних слід дотримуватися прострые правила, в тому числі:При патрання тушки важливо ретельно прибирати всі нутрощі і мити черевце під проточною водою кілька разів.Купувати краще тільки заморожену рибу. В охолодженій рибі частіше розвивається паличка ботулинус.Готувати рибу необхідно при температурі вище 100оС і не менше 30 хвилин. Найкращий спосіб - запікання.Рибні консерви після розтину краще прогрівати в духовці.При засолюванні необхідно додавати велику кількість солі.Якщо рибні консерви готуються в домашніх умовах, перед закачуванням важливо ретельно стерилізувати тару.В\'ялена, сушена чи солона риба повинна зберігатися тільки в холодному місці.Якщо при розтині рибної консерви пішов поганий запах, банку необхідно викинути.Не можна купувати роздуті консерви.Рибу краще купувати в магазинах, де на неї є документи. Не варто купувати продукцію в неспеціалізованих крамницях, у приватників, рибалок і т. д.

Ці правила дуже прості, та дотримуватися їх зовсім не важко. Не варто намагатися економити гроші, купуючи дешеву рибу. Краще це робити там, де якість перевірена.

Варто завжди пам\'ятати про те, що ботулізм - це важке, хоча і виліковне захворювання. При відсутності грамотного лікування хвороба може серйозно нашкодити здоров\'ю людини, а в деяких випадках боротьба з недугою може закінчитися навіть летальним результатом.



Категория: Здоровье