Вміст пуринів в продуктах харчування: таблиця показників, норми, вплив на організм, способи регулювання


Опубликованно 04.11.2018 07:15

Вміст пуринів в продуктах харчування: таблиця показників, норми, вплив на організм, способи регулювання

У статті розглянемо таблицю змісту пуринів в продуктах харчування.

Пурин є широко поширеним в природі речовиною, що входить в структуру клітин всіх організмів планети. Саме цей структурний елемент виступає основою для побудови необхідних для життя нуклеїнових кислот, а також цілого ряду різноманітних ферментів. Пуринів нормалізується енергетичний обмін у людському організмі, поліпшується засвоєння вітамінів та макроелементів, а, крім того, запобігає виникненню обмінного збою і виконується маса інших біологічно важливих функцій.

Про вміст пуринів (сечової кислоти) в продуктах мало хто замислюється. Пурин і його особливості

У моменти загибелі клітин спостерігається руйнування пурину, що супроводжується активним продукуванням сечової кислоти. Цей процес природний для людського організму, завдяки йому приноситься істотна користь. Сечову кислоту вважають чудовим антиоксидантом і компонентом, який благотворно впливає на стан кровоносних судин. Правда, корисні властивості цього з\'єднання проявляються лише в тих ситуаціях, коли його концентрація в тканинах і органах не перевищує допустимі норми.

Список продуктів з високим вмістом пуринів повинен бути у кожного. Наслідки надлишку в організмі сечової кислоти

У нормі в одному літрі крові дорослої повинно міститися: Від 34 до 70 міліграм сечової кислоти у чоловіків. Від 24 до 57 міліграм у жінок.

Однак у випадку зловживання містить пурин їжею або при виникненні порушення в нирках значення вказаних цифр можуть виходити за встановлену межу. Надмірне накопичення сечової кислоти, яка утворюється при розпаді пурину в сухожиллях, в крові, суглобах та інших органах людського тіла веде до розвитку ревматичних патологій, що носить назву подагра. Нестерпний біль у суглобі

Виникнення цього захворювання може супроводжуватися появою нестерпних болів в ураженому суглобі (зазвичай в районі великого пальця ноги), набрякання оточуючих тканин, почервоніння шкіри над вогнищем патології. При відсутності терапії в патологічні процеси додатково втягуються нові суглоби поряд з внутрішніми органами і тканинами.

Про вміст пуринів в продуктах харчування розповімо нижче. А поки з\'ясуємо, яка норма. Норми вживання пурину

Основною методикою профілактики подагри служить суворий контроль над надходженням в організм пурину. Згідно встановленої нормі, добова доза даного з\'єднання не може перевищувати 700 міліграм. При цьому в якості ключового джерела цієї речовини повинна в першу чергу виступати рослинна їжа.

Це вимога володіє чітким науковим обгрунтуванням. Доведено, що надмірне потрапляння в організм рослинних продуктів, які багаті пуринів, не виступає фактором, що сприяє виникненню подагри. Одночасно з цим, надмірне вживання м\'ясних продуктів різко підвищує ризик виникнення цієї хвороби. Дотримання дієти

На фоні надмірного скупчення сечової кислоти в організмі і розвитку подагри хворим пропонується дотримання дієти, яка передбачає виключення продуктів з раціону, що є багатим джерелом пурину. Денна норма такого з\'єднання при цьому знижується з 700 до 150 міліграм. В яких продуктах є пурин?

Таблиця змісту пуринів в продуктах харчування допоможе розібратися в даному питанні.

Щоб проконтролювати надходження пурину в свій організм, необхідно оволодіти відомостями з приводу його вмісту в харчових продуктах. Доведено, що в найбільших концентраціях це з\'єднання присутня в клітинах, що діляться з підвищеною швидкістю (а саме, в пекарських дріжджах), а, крім того, м\'ясних субпродуктах. Розглянемо, які продукти з вмістом пуринів ми вживаємо: Вживання м\'яса, отриманого від молодих тварин. Харчування грибними, м\'ясними, овочевими та рибними бульйонами. Холодець поряд з усіма різновидами заливних страв. Вживання соусів і підливи, приготованих на основі м\'ясного бульйону. Продукти з високим вмістом пуринів – це страви, які готуються з м\'ясних субпродуктів. Вживання копченого м\'яса у вигляді ковбас, крилець, окосту і так далі. Харчування ікрою і жирною рибою (включаючи консерви) поряд з солоними і гострими сортами сирів, що мають занижену жирність. Вживання напоїв, що сприяють збудженню нервової системи (мова йде про какао, насиченому чорному чаї, кава і так далі). Будь-які різновиди тваринного жиру. Вживання бобових культур у вигляді гороху, соєвих бобів, сочевиці, квасолі і так далі. Продукти, які приготовані на основі винограду. Мова йде про провину, ізюмі та інше.

Таблиця змісту пуринів в продуктах харчування

Більш докладні відомості про зміст пурину в поживних продуктах уявімо далі в таблиці.

Список продуктів

Зміст пурину в міліграмах на 100 грам

Печінка куряча

239

Кава мелена

1223

Шпроти

214

Свіжі дріжджі

311

Дріжджі сухі

751

Яловича печінка

219

Порошок какао

1797

Сардини, консервовані в олії

137

Печінка теляти

174

Сайда

157

Ікра оселедця

178

Яловиче легке

157

Мідії

142

Чорний чай

2756

Продукти харчування з великим вмістом пуринів не завжди корисні. Високий і низький рівень пурину і сечової кислоти

Коли клітини гинуть, пурини руйнуються. І вони не просто руйнуються, а створюють при цьому сечову кислоту. Це є нормальним процесом, навіть корисним для організму. Користь такої кислоти полягає в тому, що, виступаючи в якості антиоксиданту, в нормальних кількостях вона захищає кровоносні судини в організмі людини. Згідно з медичними нормами, кількість цієї кислоти чоловіків в крові має становити від 3,4 до 7,0 мг на 100 мл крові, а у жінок від 2,4 до 5,7.

Проте кількість цієї кислоти безпосередньо в крові та інших частинах тіла з різних причин може опинятися занадто високим. Основною причиною є проблеми з нирками. Враховуючи, що нирки у людей відповідають за те, щоб підтримувати даний рівень в збалансованому вигляді, їх нездоров\'я веде до надмірного накопичення кислоти в різних частинах тіла, наприклад, у сухожиллях, самих нирках, суглобах та інших органах. Таке накопичення кристалів кислоти називають подагричним артритом, або просто подагру. І при даній проблемі дієтологами радиться зниження споживання продуктів, що містять пурин.

Дієта на основі продуктів з низьким вмістом пуринів часто призначається при терапії ожиріння і каменів в нирках і сечовому міхурі, адже причинами їх виникнення також стають надмірні процеси накопичення даної кислоти в тканинах людського організму. Пурини: вплив на організм

Вміст пуринів в продуктах впливає таким чином на організм людини: Пурини перетворюються до сечової кислоти в організмі людини. Висока концентрація сечової кислоти підвищує ризик появи в сечових шляхах і суглобах кристалів. У подібних випадках харчування з мінімізацією пуринів може бути корисним. Формування в тілі сечової кислоти відбувається при умові здорового обміну речовин, що вважається нормальним явищем. У крові кислота діє як антиоксидант, запобігаючи пошкодження судин. При ряді деяких умов рівень даної кислоти в організмі людини, особливо в крові може стати занадто високими. Нирки виступають органом, який відповідає за збалансовану концентрацію сечової кислоти в організмі людини. Будь-яке відхилення у функціонуванні нирок, про яке людина ще не знає, може підвищувати концентрацію даної кислоти. Накопичення даної кислоти веде до формування її кристалів, откладывающихся в сухожиллях, нирках, суглобах та інших органах.

Такий стан називається подагричним артритом або більш відомим терміном «подагрою». Способи регулювання

Щоденний середній раціон для здорових людей повинен містити приблизно від 600 до 1000 мг пуринів. Недавні проведені дослідження показали, що дія рослинного пурину на ризики появи подагри і каменів в нирках сильно відрізняються від впливу тварин пуринів. Останні, до того ж, неоднорідні. Справа в тому, що пурини з м\'яса і риби впливають зовсім іншим чином, ніж цей же елемент з молочних продуктів.

Список продуктів з вмістом пуринів був представлений вище.

Пурини з м\'яса і риби значною мірою збільшують ризики подагри. Що стосується пуринів з овочів, то вони практично ніяк на це не відображаються. Молочні продукти також можуть збільшувати подібний ризик, але лише трохи.

Скорочення дозування

У разі захворювання подагрою, особливо, при наявності загострення або у важких випадках, дієтологи радять скорочувати щоденну дозу пуринів до 150 міліграм. Щоб розуміти, про що саме йде мова, треба обов\'язково знати про те, що три порції деяких продуктів харчування можуть містити до 900 мг пуринів. В який же їжі пурини містяться в більшій мірі, ніж треба? До числа таких поживних елементів відносять анчоуси поряд з оселедцем, нирками, печінкою, скумбрією, м\'ясними екстрактами, фаршем і мідіями.

Дієти з малим вмістом пуринів в продуктах харчування часто призначають при терапії ожиріння і каменів у нирках. Пурини і здоров\'я людини

Пурини обов\'язково потрібні організму людини. Справа в тому, що сечова кислота, що утворюється при розпаді пуринів, теж вкрай необхідна для здоров\'я, правда, лише в певних і обмежених кількостях. Варто відзначити, що при деяких умовах обмінні процеси пуринів в організмі порушуються. Поки що дослідження в цій сфері не є переконливими, зате багато практикуючі лікарі і дієтологи пропонують виконувати скринінг наявності пуринів у дітей і навіть немовлят у разі появи деяких проблем зі здоров\'ям.

Такі проблеми включають в себе анемію поряд з відсутністю нормальної ваги, росту, розвитку, церебрального паралічу і аутизму у поєднанні з глухотою, епілепсією, схильністю до рецидивуючим інфекцій і нездатністю ходити або говорити. Виключити повною мірою продукти, які містять пурини, неможливо. Але у разі наявності будь-яких захворювань нирок потрібно зменшити їх вживання для того, щоб полегшувати роботу цього органу, знижуючи ризики появи артриту та подагри.

Рекомендації по приготуванню продуктів з великим вмістом пуринів

Грамотний підхід у кожній родині до приготування продуктів, які містять пурин, дає можливість уникнути проблем, які зумовлені надлишковим накопиченням в органах сечової кислоти. Саме у зв\'язку з цим особам, які страждають подагрою або перебувають у групі ризику щодо цього захворювання, необхідно дотримуватися кількох нескладних рекомендацій: Потрібно завжди зливати рідину, в якій варилося м\'ясо, не варто використовувати бульйон для приготування соусу, супу та інших страв. Потрібно відмовлятися від споживання сирого зеленого горошку, а, крім того, і від спаржевої квасолі (справа в тому, що ці овочі слід грунтовно проварювати). Потрібно в обов\'язковому порядку уникати голодування, яке призводить до різкого збільшення концентрації кислоти в крові (ця вимога стосується не просто тривалих голодувань, але навіть і нетривалих виснажливих дієт). Обмеження споживання напоїв, які сприяють підвищеному виведення води з організму (мова йде про виноградних винах, кава, газовані напої, міцний чорному чаї тощо). Не можна вживати в їжу рослинні і тваринні тканини, всередині яких відбувається прискорене клітинне ділення (мова йде про м\'ясі, отриманому від молодих тварин, пророщеній пшениці, зелені, спаржі та інше).

В рамках вибору м\'яса важливо враховувати, що зміст пурину в м\'язової тканини прямо пропорційна інтенсивності його функціонування. З цієї причини безпосередньо в ніжках курки його концентрація буде помітно вище, порівняно з грудкою, а в свинячому окороке більше, ніж у вирізці. В хижій рибі, яка змушена багато полювати (наприклад, тунця або у щуки), міститься набагато більше цієї речовини, ніж у м\'ясі нехищных представників.

На жаль, правильний вибір поживних продуктів далеко не завжди може гарантувати людині успішне зниження концентрації цієї кислоти в складі крові. У подібних випадках рекомендується дієтологами відмовлятися від спроб самостійного терапії, звертаючись за професійною консультацією до лікаря.

Ми розглянули таблицю змісту пуринів в продуктах харчування. Автор: Віталій Віталійович 27 Вересня, 2018



Категория: Здоровье