Висівки при запорах: як брати, які вибрати? Рецепти заварювання, плюси і мінуси лікування


Опубликованно 25.09.2018 19:57

Висівки при запорах: як брати, які вибрати? Рецепти заварювання, плюси і мінуси лікування

Проблемне травлення для багатьох людей стає причиною серйозного дискомфорту. За статистикою, 80 % випадків прийому знеболюючих засобів без рецепта лікаря - це як раз здуття і кольки, які супроводжують запори. Звичайно, одним знеболенням не обійтися, необхідно вирішувати проблему. І в основі цього лежить корекція харчування. Нестача клітковини призводить до погіршення роботи кишечника, з чого і випливають всі інші неприємності. Сьогодні поговоримо про те, як приймати висівки при запорах, щоб нормалізувати травлення і забути про проблему.

Джерело клітковини

Фахівці в області здорового харчування не втомлюються повторювати, що найкращим способом уникнути запорів є оптимізація живлення. Це єдиний натуральний і безпечний спосіб позбутися від будь-яких проблем з травленням. Тобто доведеться прийняти цілий комплекс заходів, перестати переїдати, зменшити кількість рафінованих солодощів і шкідливих жирів. Дуже важливо включити в раціон джерело клітковини, якими і є висівки.

Це визнаний засіб, яким сміливо можна присвоїти звання «Вибір більшості». Завдяки високому вмісту клітковини і харчових волокон вона сприяє виведенню шлаків і токсинів, регулювання дисбалансу мікрофлори і рівня холестерину. Це призводить до нормалізації порушеної перистальтики кишечника. Зазвичай це і є першочергова причина запорів. Не треба себе обманювати

Перш ніж говорити про те, як приймати висівки при запорах, потрібно чітко розуміти, що вирішення проблеми лежить у першу чергу в правильному харчуванні. Рафіновані продукти, велика кількість жирного і солодкого, відсутність клітковини - все це призводить до порушення функцій ШКТ. Тобто ви можете забути про проблему запорів назавжди. Головне - правильно підберіть продукти і дотримуйтесь рекомендацій щодо їх вживання. По суті, дуже важливим є баланс між жирами, білками і вуглеводами, наявність в їжі харчових волокон, вітамінів і мінералів.

Користь і шкода висівок

Давайте зупинимося на цьому моменті докладніше, щоб ви краще уявляли собі механізм впливу на організм. Можливо, для когось це і стане першим кроком до того, щоб включити висівки в раціон або, навпаки, відмовитися від них. Висівки - це унікальне відкриття людства. Нічим не примітна оболонка містить цілий комплекс вітамінів і мінералів. Це магній і калій, жирні кислоти і білки, вітаміни і мінерали.

Висівки вбирають токсини, холестерин та інші шкідливі з\'єднань і абсолютно безпечно їх виводять. Вже виходячи з цього, потрібно поцікавитися, як приймати висівки при запорах. Продукт містить велику кількість клітковини. Грубі волокна стимулюють перистальтику кишечника, сприяють позбавленню від застоїв. Приймати їх рекомендується при атонії кишечника і дисфункціях жовчного міхура. Оболонки зерен пов\'язують жири, холестерин і очищають кровоносні судини. Протипоказання

Краще всього проконсультуватися з лікарем. Він зможе розповісти, як приймати висівки при запорах, і про наявні протипоказання. Зокрема, повністю відмовитися від терапії потрібно людям, страждаючим хронічними захворюваннями ШКТ, особливо в період загострення. Жорстка структура частинок здатна завдати пошкодження роздратованим або запалених органам.

Не забувайте і про те, що надмірне захоплення небезпечно. Тому ми сьогодні і говоримо про те, як правильно вживати висівки при запорах. Неконтрольоване вживання продукту призведе до здуття і колік. Є й ще одна небезпека. Якщо зловживати цим продуктом, це може призвести до того, що будуть виводитися з організму корисні речовини, які не встигають засвоїтися.

Різні види висівок

Найпопулярнішими і за сумісництвом недорогими є пшеничні висівки. Але слід знати, що на ринку є й інші різновиди цього продукту. Але саме м\'яке вплив чинять саме пшеничні. Як приймати при запорах висівки з цього злаку, ми далі будемо розглядати. Якщо ви ще не пробували цю добавку і не знаєте, як організм відреагує на таке нововведення, почніть саме з цього варіанту. Користь від продукту компенсує ймовірний шкоду, тому спробувати їх точно варто. Цілісні оболонки пшениці вважаються найкращим антиоксидантом. Поступово звикаючи до такого продукту, організм готується до більш радикального впливу. Як приймати?

Починати варто з кількох гранул, за тиждень, довівши кількість до 1 столової ложки на добу. Якщо у людини великий зайву вагу і він хоче схуднути за допомогою висівок, рекомендується збільшити дозу виходячи з формули "1 столова ложка на 60 кг ваги".

Порцію можна розділити на весь день (2-3 столові ложки) або запарювати кожен раз заново. Це кількість рекомендується залити склянкою окропу і дати постояти протягом 30 хвилин. Все, висівки готові до вживання. Їх можна їсти окремо або змішувати з кефіром, йогуртом, додати трохи меду. Можна покласти висівки в суп і кашу.

Кращі рецепти з пшеничними висівками Висівки з молоком. Для цього дві столові ложки висівок заливають склянкою молока і настоюють протягом години. З\'їдати суміш потрібно натщесерце, з ранку, за 15 хвилин до сніданку. Повторюйте процедуру протягом місяця. Отрубная вода - прекрасний засіб для нормалізації перистальтики кишечника. Треба взяти 4 столові ложки висівок і залити 20 столовими ложками окропу. Наполягати протягом 4 годин, після чого процідити і випити. Найсмачніший рецепт. Блюдо немов створено для справжніх ласунів, але при цьому чудово позбавляє від закрепів і сприяє схудненню. Для цього 100 г розпарених висівок потрібно пропустити через м\'ясорубку зі 100 г родзинок, 200 г чорносливу. З\'їсти цю масу потрібно протягом дня за три прийоми, обов\'язково запиваючи водою. Як приймати житні висівки?

При запорах знайомство з ними краще відкласти на потім. Вони відрізняються підвищеним рівнем жорсткості і агресивніше впливають на кишечник. Коли організм пройшов період адаптації, тобто звик до пшеничним висівки, можна поступово переходити до житнім.

Приймати їх зовсім нескладно. Їх додають у перші страви, їдять з молочними продуктами: йогуртом, кефіром. Бажано розділити добову дозу на 3-4 прийоми. У день можна з\'їдати до 65 г висівок. В цьому випадку ви отримуєте 100 % всієї клітковини, яка необхідна для організму. Але якщо ви тільки пробуєте висівки, рекомендується зменшити дозування до декількох гранул.

Житні висівки при запорі можуть погіршити ситуацію, якщо перевищити рекомендовану кількість. В даному випадку людина відчуває важкість у животі, підвищене газоутворення. Запам\'ятайте і ще одне правило: без рідини висівки не принесуть користі. В день потрібно випивати не менше 2 літрів чистої води.

Способи вживання

Простіше всього відмовитися від пшеничного хліба на користь житнього. Всього 100 г цього продукту в день дозволять вашому кишечнику почати працювати як годинник. Але є й спеціальні рецепти, які допомагають вирішити проблему з запорами: Можна за їх допомогою чистити кишечник. Для цього протягом місяця потрібно перед кожним прийомом їжі (тричі на день) з\'їдати по 1 столовій ложці висівок і запивати їх двома склянками води. Звичайно, попередньо треба привчити організм до цього продукту. Проблеми з кишечником можна вирішити, якщо щоранку з\'їдати по столовій ложці висівок і запивати їх водою.

Допомагають висівки при запорах? Так, безумовно. Але потрібно враховувати, що при наявності хронічних захворювань органів ШКТ вживати їх треба з великою обережністю, в мінімальних кількостях і обов\'язково стежити за своїм самопочуттям. Вівсяні висівки

Склад у них унікальний, оскільки в нього входять жорсткі волокна і розчинна клітковина. Тому вплив на кишечник виходить досить м\'яке. До складу продукту входить величезна кількість вітамінів і мінералів, зокрема селен, магній і калій. Крім усього іншого, засіб допомагає позбутися від слабкості, авітамінозу і нездужання. Оболонка вівса застосовується для профілактики атеросклерозу. Сприяє очищенню крові і зменшення кількості бляшок на стінках судин.

Як приймати вівсяні висівки від запорів? Корисна лушпиння прибирає поганий холестерин. Розчинні мікроелементи нейтралізує його ефективніше, ніж багато лікарські засоби. Протягом лікувального курсу потрібно з\'їдати щодня по 30 г і запивати великою кількістю чистої води. Але спочатку треба привчити свій організм до нового продукту. Для цього рекомендується тричі на день з\'їдати по невеликій кількості висівок і запивати їх водою.

Висівки в дитячому віці

У дошкільному віці проблеми з травленням є нормальним явищем. Це пов\'язано з незрілістю ферментативної системи, тобто віковими особливостями. Розвитку запорів сприяє і неповноцінне харчування, адже діти вибирають з меню тільки те, що їм подобається. Висівки рекомендується давати тим дітям, у яких поганий апетит. Регулярне їх вживання показано при анемії, оскільки висівки - це джерело заліза. Продукт дуже корисний у весняний період, так як здатний виводити з організму алергени.

Як приймати дітям висівки від запору? Попередньо краще всього проконсультуватися з лікарем. Перевищувати дозування не рекомендується, щоб не викликати проблем з травленням. Продукт має протипоказання: Алергічна реакція. Гострий коліт. Виразка шлунка. При панкреатиті та холециститі можна вживати в їжу висівки тільки в період ремісії.

Дітям дозволяється давати висівки вже з 10 місяців. Спочатку у вигляді відвару, а після року вже можна додавати в страви в розпареному вигляді. Серед всіх різновидів слід віддати перевагу пшеничним висівки. Перший прийом - це четверта частина чайної ложки сухої сировини або кілька грам відвару. Поступово збільшують обсяг, спостерігаючи за станом дитини. При нормальній дозуванні дитина спокійно ходить на горщик і не відчуває мук через газоутворення.

Рецепти для дітей

Батькам варто уважно ознайомитися з інформацією про те, як приймати висівки від запорів. Відгуки кажуть, що при дотриманні правильної дозування малюки не мають жодних проблем з травленням. Відвар для немовлят готують наступним чином. Чайну ложечку висівок залити 0,5 склянки крутого окропу і варити протягом 15 хвилин на повільному вогні. Після цього потрібно процідити і остудити відвар. Згодовують його протягом дня. Після року висівки можна готувати їх наступним чином. Півтори чайні ложечки потрібно залити склянкою окропу і закрити кришкою. Через 30 хвилин рідину зливають, а висівки згодовують дитині, додаючи їх в різні супи і каші.

Бути здоровою просто! Для цього потрібно вживати в їжу правильні продукти, і висівки можна сміливо назвати одним з них. Автор: Легіна Марина 27 Серпня, 2018



Категория: Здоровье