Можна годуючій мамі сметану: дозволені і заборонені продукти, приблизний раціон, поради


Опубликованно 12.09.2018 19:36

Можна годуючій мамі сметану: дозволені і заборонені продукти, приблизний раціон, поради

Сметана – це традиційний російський продукт, який має м\'який смак і величезний набір поживних елементів у своєму складі. Купити його можна в будь-якому супермаркеті або ж віддати перевагу домашнього виробництва. Сметану додають у різні страви, десерти, випічку і салати. Її люблять дорослі, діти, а також всі домашні вихованці. Але, незважаючи на всі переваги, деякі лікарі забороняють вживати жінкам, які годують груддю. Мотиви такої заборони можуть полягати у алергічної реакції дитини на материнське молоко. В будь-яких інших випадках сметана приносить більше користі, ніж шкоди. Користь сметани

Замислюючись про те, чи можна годуючій мамі сметану, важливо пам\'ятати, що вона є одним з найбільш корисних молочних продуктів. В її складі знаходиться молочний білок, який містить незамінні легкозасвоювані амінокислоти. Також сметана дуже поживна з-за високого вмісту жирів. Якщо регулярно включати її в свій раціон, можна не хвилюватися про збої в роботі шлунково-кишкового тракту. Сметана відновлює мікрофлору кишечника і благотворно впливає на його слизову оболонку. Продукт містить наступні цінні вітаміни: Вітамін А. Його вживання покращує зір, підвищує імунітет, а також захищає від вірусних захворювань. Вітамін Е. Він сприятливо впливає на шкіру, волосся і нігті. Зберігає молодість і покращує зовнішній вигляд. Вітамін В12. Є важливим джерелом елементів, які підтримують роботу кровоносної системи. Вітамін В2. Стимулює та покращує діяльність нервової системи. Також цей вітамін зберігає шкіру пружною і еластичною. Вітамін С. Про його користь знає кожен, цей вітамін зміцнює імунну систему.

Крім вітамінів сметана містить цінний для організму фосфор і кальцій, який зміцнює кістки, зуби, волосся і м\'язову тканину. Також вона багата магнієм, що забезпечує діяльність серцево-судинної системи. Саме тому, коли деякі жінки задаються питанням, чи можна годуючій мамі сметану, відповідь напрошується сам собою.

Як правильно вживати сметану мамі, що годує?

Навіть якщо лікар не висловлює побоювання у вживанні сметани, зловживати нею не варто. Також не можна їсти її разом з важкими для кишечника продуктами. Не всі знають, можна годуючій мамі сметану вживати з картоплею або хлібом. А адже таке поєднання не кращим чином позначається на діяльності кишечника і викликає у малюка коліки.

Годує мати повинна вживати продукти з високим вмістом білка, фосфору і кальцію. Сметана також входить в категорію цих продуктів, але тільки з дозволу лікаря-терапевта. Її не можна їсти тільки в перший тиждень життя немовляти. Після включення її в раціон матері може розвинутися алергічна реакція у дитини. Але така закономірність скоріше є винятком, так як ризик досить малий.

Щоб не нашкодити малюкові, необхідно вводити сметану в раціон поступово. При цьому потрібно уважно відстежувати реакцію станом дитини. На перший час буде досить і однієї столової ложки сметани в день. Тільки таким обережним методом визначається можна годуючій мамі сметану.

Якщо у дитини не з\'явиться алергії, можна збільшити її кількість в меню до розумних меж. Не можна переїдати сметану, так як вона є продуктом з високим відсотком жирності.

Поради лікарів

Кожна мама повинна враховувати той факт, що перші 3-4 місяці життя немовляти вона повинна дотримуватися сувору дієту. Її докладне меню можна отримати у лікаря на черговому профілактичному огляді. У цей період усі внутрішні системи малюка тільки формуються і звикають до життя поза утроби. Грудне молоко дозволяє йому рости і отримувати необхідні для цього поживні елементи. Проте лікарі стверджують, що навіть його дитині важко перетравлювати.

Можна їсти сметану годуючій мамі на цьому етапі життя визначити складно. Коли жінка починає вживати в їжу складні, важкі продукти, а також алергени, це незмінно відбивається на самопочутті дитини. Чим складніше йому переробити це молоко, тим гірше буде алергічна реакція. Тому якщо у дитини з\'являється висип, здуття живота, кольки, пронос або запор, годуючій жінці доведеться дотримуватися суворої дієти. Лікарі запевняють, що тільки так можна виключити порушення шлунково-кишкового тракту у дитини.

Яку сметану можна мамі, що годує?

Якість сметани відіграє величезну роль. Потрібно купувати тільки натуральну сметану без цукру та інших добавок. Деякі жінки цікавляться, чи можна годуючій мамі сметану з цукром, і не зашкодить такий десерт малюкові. Лікарі рекомендують спробувати це ласощі через місяць після пологів. Якщо у дитини не з\'явиться висип, значить, десерт можна включати в щоденний раціон.

Переглядаючи товари на полицях магазинів, необхідно завжди звертати увагу на склад продукту і термін його придатності. У натуральної сметани він буде мінімальним. В складі не повинно бути знежиреного молока, консервантів або інших допоміжних речовин. Також необхідно дивитися на упаковку товару. Вона не повинна бути пом\'ятою або роздутою. Збереження і зовнішній вигляд упаковки завжди відображає умови її зберігання, а здуття свідчить про те, що термін придатності продукту вже закінчився.

В період лактації жінка повинна купувати сметану з мінімальним відсотком жирності. Деякі задаються питанням, чи можна домашню сметану годуючій мамі, адже саме вона є самим натуральним продуктом. На жаль, домашню сметану та інші молочні продукти на ринку купувати не можна. Найчастіше вони мають в своєму складі великий процент жиру, який буде погано засвоюватися кишечником малюка.

Крім цього на ринках рідко дотримуються санітарні норми. Це може призвести до отруєння і навіть до зараження паразитами. Таку пильність потрібно зберігати протягом усього годування груддю. Деякі цікавляться, чи можна годуючій мамі сметану у другий місяць життя дитини, адже до того моменту його кишечник вже трохи зміцніє. Відповіддю на це питання послужить стан малюка. Якщо при введенні сметани в раціон алергія не з\'являється, значить можна без страху насолоджуватися улюбленим продуктом.

Гіпоалергенна дієта

Коли у дитини з\'являється алергічна реакція, необхідно дотримуватись спеціальної дієти, яка допоможе виявити алерген. Меню при такій дієті має бути різноманітним, поживним і насиченим вітамінами. Становлячи щоденний раціон, потрібно враховувати наступні принципи: Вибирати для приготування їжі перевірені продукти. Забороняється переїдати і зловживати яким-небудь продуктом. Вся їжа повинна бути проведена і вирощена в домашньому регіоні. На період лактації варто виключити вживання закордонних фруктів або страв, а також всіляких делікатесів. Кожен новий продукт повинен вводитися в меню поступово. Можна годуючій мамі сметану і вершки, за такою схемою визначити досить просто. Якщо у дитини протягом доби після вживання цих продуктів не виявилася алергія, значить все в порядку. Лікарі рекомендують жінкам їсти такі продукти в першій половині дня, щоб виключити погіршення самопочуття дитини вночі. Дозволяється вживати не більше одного нового продукту на тиждень. Можна годуючій мамі сметану в перший місяць життя малюка, визначає сама жінка, грунтуючись на реакції немовляти. Якщо у дитини з\'явилася алергічна реакція, потрібно виключити з раціону продукти, які були введені нещодавно. Після виявлення алергену його дозволяється знову включити в меню тільки через три місяці. Цього терміну вистачає для зміни чутливості кишечнику малюка. Жінці дозволяється тільки та їжа, яка була приготована на пару, в процесі варіння або запікання. Також доведеться відмовитися від спецій, замінивши їх свіжою зеленню.

Основа гіпоалергенного меню

Лікарі виділяють три групи продуктів, які визначають схему живлення годуючої матері: Група №1. Повністю гіпоалергенні продукти, які дозволяється вживати в будь-якій кількості. Група №2. Продукти, які потребують поступовому введенні в раціон. Група №3. Заборонені продукти або ті, які можна вживати в обмеженій кількості.

Кожна жінка повинна скласти для себе список вживаних в їжу продуктів і розділити їх на три групи. Бажано помістити його де-небудь на кухні, щоб під час готування або складання плану покупок він завжди знаходився на увазі. Дозволені продукти

До легким, поживним і бистроусвояемим продуктів харчування з першої групи відносяться: Нежирне м\'ясо. Компоти та чаї без цукру. Кисломолочні продукти. Овочі і фрукти, за винятком тих, які мають червоний колір. Всі види свіжої зелені. Гречка, вівсянка, рис, кукурудзяна і перлова каша. Хліб. Нежирна риба. Рослинне і вершкове масло.

Обмежено-дозволені продукти

Друга група продуктів, яка передбачає поступове введення в раціон, що містить таку їжу: Курку, яловичину. Макарони з твердих сортів пшениці. Молоко. Сметану. Цукор і борошняні вироби. Червоні фрукти і овочі. Сири. М\'ясні субпродукти. Фруктозу. Заборонені продукти

Годуючої матері вкрай небажано вживати в їжу: Гриби. Горіхи. Копченості. Консервацію. Какао. Ягоди. Цитруси. Кетчупи, майонези і різні соуси. Газовані напої. Екзотичні страви та делікатеси.

Також не можна забувати про те, що під забороною знаходиться алкоголь.

Зразкове меню для годуючої матері

Щоденний раціон жінки повинен складатися з наступних продуктів: 1 день: 2 варених яйця, овочевий суп, м\'ясна запіканка, зелене яблуко. 2 день: сир з додаванням сметани і родзинок, груша, запечена яловичина, овочевий суп, знежирений кефір. 3 день: каша з рису, овочевий суп, відварна курка, йогурт з натуральних компонентів, груша. 4 день: вівсяна каша, бульйон з овочів, гречка, гуляш з яловичини, банан. 5 день: бутерброд з сиром і вершковим маслом, бульйон з овочів, перловка, яблуко. 6 день: сирна запіканка, овочеве рагу, відварна яловичина, суп, рисова кашка, котлети на пару. 7 день: натуральний йогурт без барвників і консервантів, овочевий суп, запечена картопля, котлета парова, банан.

Дотримуючись поживний і збалансований раціон, можна не хвилюватися про те, що у малюка з\'явиться алергічна реакція. Автор: Катерина Володимирівна 15 Серпня, 2018



Категория: Здоровье