Дієтичні святкові страви: рецепти


Опубликованно 05.05.2018 13:48

Дієтичні святкові страви: рецепти

Час свят – це можливість не тільки приємно провести час у колі сім\'ї та друзів. Завдяки тривалим вихідним і сімейних застіль ми можемо насолодитися смачною, апетитною їжею, спокусливою для всіх гурманів. Але що робити, якщо саме в цей період ви вирішили сісти на дієту? Невже вам доведеться відмовитися від ласих страв і поїдати одну суху вівсянку?

Звичайно, ні! У кулінарії є безліч найрізноманітніших рецептів дієтичних святкових страв. З фото і детальним описом деяких з них не завадить ознайомитися дбайливим господиня. З яких причин ви сіли на дієту (треба схуднути або підвела підшлункова), не варто засмучуватися напередодні торжества: сидіти голодними і сумно поглядати на багате розмаїття всіляких смаколиків явно не доведеться. У матеріалі, викладеному нижче, ви обов\'язково знайдете для себе корисну інформацію.

Отже, пропонуємо вашій увазі підбірку докладних рецептів дієтичних святкових страв - з фото і детальним описом. Дивовижні варіації для звичних страв

Екскурс по дієтичної кулінарії давайте почнемо з незвичних для нас способів подачі банальних святкових страв. Про що йдеться? Звичайно ж, про всім відомих оселедця під шубою і олів\'є. Як можна без них уявити святкові страви на Новий рік?! Дієтичне харчування, правда, вносить свої корективи.

По-перше, краще всього відмовитися від калорійного майонезу і замінити його... про це ви прочитаєте нижче.

По-друге, рекомендується позбавитися від деяких інших важких продуктів, підшукавши їм відповідну і смачну заміну. Корисна оселедець "під шубою"

Почнемо список рецептів дієтичних страв на святковий стіл саме з цієї страви. Банальний для нас набір продуктів (буряк, моркву і картоплю, взяті в рівній кількості, і солона оселедець) збагатить такий цікавий інгредієнт, як йогуртовий майонез. Про його приготуванні поговоримо окремо.

Щоб отримати корисний і низькокалорійний соус, слід мати такі інгредієнти: Звичайний несолодкий йогурт (без добавок) в кількості півлітра. Один-два зубчики часнику. Кілька чайних ложок оливкової олії. Столова ложка лимонного соку. Чайна ложка гірчиці. Сіль, мелений перець – за смаком.

Вище подано умовний перелік компонентів дієтичного майонезу і їх кількості. Все залежить від вашого смаку і переваг.

Отже, у блендері змішуємо всі інгредієнти до ніжної однорідної маси, а потім нею змащуємо натерті на крупній тертці варені овочі, укладені шарами.

Тут також можна скористатися невеликою хитрістю – овочі не відварювати, а запекти у фользі або рукаві або ж приготувати на пару. Такий спосіб термічної обробки продуктів додасть страві неперевершений смак та тонкий аромат.

Оселедець для "шуби" слід брати слабкосолений, щоб не нашкодити шлунку і нирок, що позначиться не тільки на здоров\'я, але і на фігурі у вигляді непотрібних набряків і зайвих сантиметрів. Перед використанням м\'ясо рибини можна вимочити в невеликій кількості молока. Це не тільки позбавить продукт від непотрібної солоності, але і додасть йому ніжний присмак.

До речі, оскільки ми готуємо дієтичне блюдо (на святковий стіл або просто так - не настільки важливо), не будемо порушувати правила і замінимо - повністю або частково - картопля вареними курячими яйцями. Дрібно порізані, вони зроблять ваш салат більш легким. Якщо ви не наважуєтеся повністю відмовитися від звичного рецепта, зменшіть кількість картоплі і змішайте його з яйцями. Ефект буде практично ідентичним. Олів\'є для схуднення

Даний салат і сьогодні, незважаючи на найширший асортимент оригінальних і вишуканих закусок, багато хто вважають святковим. Рецептів простих і смачних дієтичних страв з фото і важливими порадами на відповідних інформаційних ресурсах - просто маса, і все ж люди не змінюють став вже класикою яству. Що можна видозмінити в цьому звичному для всіх салаті, щоб зробити його менш калорійним?

По-перше, ковбаса. Її краще прибрати, а використовувати курку або ніжну телятину. М\'ясо можна відварити або запекти в духовці, використовуючи рукав для запікання або фольгу. Також замість ковбаси можна покласти відварені креветки або філе лосося.

По-друге, замість консервованого горошку, напханого непотрібними консервантами, найкраще взяти зелений заморожений і злегка підігріти його на пару. Потім дати охолонути і покласти в салат.

Щодо солоних огірочків. Їх теж краще прибрати, щоб не подразнювати нирки і шлунок. Візьміть свіжі огірки. Вона додадуть страві весняний аромат і приємний смак.

Картопля теж можна замінити рясним кількістю відварених яєць. Якщо вони не підходять, спробуйте авокадо.

Отже, знайомі нам інгредієнти, взяті в будь-якому зручному для вас кількості, нарізаємо і змішуємо. Заправляємо все легким майонезом власного приготування або соусом, описаним вище. Корисна "Мімоза"

Це також традиційне святкове блюдо. У процесі приготування дієтичної "Мімози" важливо використання консервований риби не в маслі, а у власному соку. Або ж можна взяти смачну слабосолону рибку або навіть копчену сьомгу. Тут можна експериментувати на ваш розсуд.

Решта все робимо так, як рекомендовано вище: мінімум картоплі, побільше яєць, майонез власного приготування і не шкодуйте лука (ріпчастої або зеленої). Він додасть салату оригінальність і пікантність.

Отже, першим шаром викладаємо рибу, подрібнені варені білки, потім картоплю, терту моркву, цибулю і перетерті жовтки. Не забувайте змащувати легким майонезом або іншим відповідним соусом.

А ми йдемо далі. Грецький салат - вже звичне і улюблене в нашій країні страва - святкове і дієтичне! Рецепт з фото і покрокової інструкцією представлений нижче. Страва з далекої Греції

Які інгредієнти знадобляться для його приготування? Візьміть: солодкі великі помідори; болгарський перець; не дуже гірку цибулину; пару свіжих огірочків; несолону бринзу (або домашній сир); оливки без кісточок; листя салату.

Спосіб приготування простий: Помідори порізати кубиками. Перець нашаткувати соломкою. Цибулю нарізати у вигляді півкілець. Огірок – кільцями або півкільцями (залежно від розміру). Маслини можна розрізати навпіл. Салат довільно порвати руками.

Салат заправити сумішшю з оливкової олії і соку лимона, узятих в рівних пропорціях.

Додатково до страви можна покласти моркву по-корейськи, відварну курятину, половинки яєць (особливо перепелиних), яблука. Як бачимо, видозмінювати рецепт можна. Були б бажання і фантазія.

Замість масла і лимонного соку можна заправити салат легким майонезом. Ці казкові морепродукти

Хто сказав, що дієта - це нудна вівсянка або гречка на воді, знежирений сир і овочеві супи? Цілком допустимо і навіть необхідно вводити в раціон рибу і корисні морепродукти. Креветки, кальмари, мідії і восьминоги зроблять звичайне дієтичне блюдо святковим. Фото таких частувань незмінно викликають апетит, а у любителів експериментів ще й бажання посидіти на кухні. Давайте обговоримо кілька рецептів. Салат із морепродуктів

Зрозуміло, що варіацій на цю тему може бути безліч. Наведемо лише кілька рецептів дієтичних святкових страв - смачних і при цьому корисних.

Наприклад, дуже непогано виглядає "Морський салат". Він готується досить просто: Нарізаємо два огірка і чотири помідора невеликими кубиками. Відварюємо сто грам очищених креветок і двісті грам кальмарів в солоній воді протягом двох-трьох хвилин. Листя салату рвемо, змішуємо всі інгредієнти, заправляємо соусом або сумішшю з оливкової олії і лимонного соку. Солимо, перчимо за смаком.

Запікаємо морепродукти

Дані інгредієнти вже так міцно увійшли в наше життя, що є невід\'ємною частиною багатьох рецептів. Так склалося, що ваше меню складається виключно з дієтичних страв? Рецепти святкових страв сьогодні настільки різноманітні, що дієта - зовсім не привід відмовляти собі в задоволенні посидіти за пишно накритим столом.

У чому їх суть? Нижче наводиться один з варіантів.

Нам знадобляться: Тушка кальмара. Очищені креветки. Лимонний і апельсиновий сік. Зубчик часнику. Спеції.

Всі інгредієнти беруться в довільній кількості - згідно з вашим смакам і уподобанням. Отже, маринуємо морепродукти в соку цитрусових і спеціях приблизно 40-50 хвилин. Потім викладаємо на деко і запікаємо протягом трьох або чотирьох хвилин.

Якщо хочете, щоб блюдо було соковитим, загорніть продукти у фольгу. Якщо бажаєте хрустку скоринку – запікайте на грилі або сковороді.

Заправити готові морепродукти можна соусом з оливкової олії, подрібненого часнику, лимонного соку, спецій і солі.

А ось ще один варіант страви на морську тематику. Для цього слід взяти: шість штук великих тушок кальмарів; п\'ять курячих яєць; п\'ятдесят грам вершкового масла; так звану гавайську суміш, в яку входять кукурудза, горошок, відварений рис, болгарський перець, гриби (за смаком та бажанням).

Отже, тушки кальмарів промити, очистити і відварити в підсоленій воді протягом трьох хвилин. Яйця також відварюємо, після чого тушкуємо гавайську суміш на сковороді, змащеній вершковим маслом, близько трьох хвилин, потім додаємо трохи води і тушкуємо ще хвилин десять.

Потім слід натерти яйця на крупній тертці і змішати з приготовленої гавайської сумішшю. Це буде наша начинка, якій необхідно начинити тушки кальмарів. Залишилося закріпити краю зубочистками, відправити в духовку і запікати протягом двадцяти хвилин.

Якщо ви любите використовувати мікрохвильову піч, то там це блюдо можна приготувати за сім-вісім хвилин.

Однак давайте перейдемо до найголовнішого – дієтичним святкових страв з м\'яса. М\'ясні рецепти. Всілякі салати

Швидше за все, багато хто вважає такі страви самими апетитними, смачними і ароматними на будь-якому святі.

Салат "Листковий". Для його приготування нам знадобляться такі продукти: куряча грудка (вісімсот грам); одна банка консервованої кукурудзи; два великих помідора; п\'ятдесят грам натертого на крупній тертці сиру; дві столові ложки оцту; зелень; майонез або соус для заправки - за смаком.

Як приготувати цю смакоту? Для початку нарізаємо кубиками варене куряче філе і помідори, потім ретельно зливаємо з кукурудзи сік і дрібно шаткуємо зелень петрушки.

Підготовлені інгредієнти викладаємо в красиві форми. Спочатку кукурудзу, потім м\'ясо, зверху – помідори. Поливаємо все майонезом або соусом, змішаним з оцтом. Прикрашаємо тертим сиром. Даний рецепт розрахований на вісім порцій.

Незвичайним і апетитним стравою вважається та іншої святковий салат, для якого необхідно закупити такі інгредієнти: дві курячі грудки (філе); двісті грам пекінської капусти і огірків; сто грам моркви; дві штуки лимона; зелена цибуля; соєвий соус або майонез; спеції – за вашим смаком.

Свіже куряче філе необхідно нарізати соломкою і замаринувати в лимонному соці і соєвому соусі протягом чверті години. Потім підсмажити до золотистої скоринки на сковорідці. Моркву і капусту необхідно нашаткувати також соломкою, зелену цибулю дрібно нарізати. Всі інгредієнти змішуємо, заправляємо на свій розсуд соєвим соусом або домашнім майонезом, присипаємо зеленню та спеціями, прикрашаємо часточками лимона. Згаданих вище продуктів вистачить на приготування чотирьох порцій.

Однак, погодьтеся, святковий стіл не може обійтися одними салатами. Як же без гарячого?

Нижче розглянемо два рецепти смачних і корисних м\'ясних страв.

Для першого варіанту візьмемо: один кілограм курячого філе; півкілограма грибів (улюблених усіма печериць); по сто грам сиру і нежирної сметани.

Курячу грудку нарізати середнього розміру шматочками, можна замаринувати в оцті, лимонному соку або соєвому соусі, відбити. Потім обсмажити до напівготовності, бажано без використання масла.

Після цього у сковороду викласти крупно порізані гриби, обсмажити їх до золотистої скоринки, протушкувати протягом десяти хвилин. Потім до неї додається сметана спеції.

Після приготування м\'яса і грибів всі інгредієнти краще перекласти у форму для запікання, присипати тертим сиром і відправити на пару хвилин у духовку.

Страва чудово поєднується з гарніром з рису або картоплі.

Таке святкове блюдо для будь-якого застілля, відома багатьом як м\'ясо по-французьки, можна приготувати з: Нежирної свинини, хоча ідеальним дієтичним м\'ясом, звичайно ж, вважається курка або індичка. Але що взяти, звичайно ж, вирішувати тільки вам. Також необхідно придбати півкілограма ріпчастої цибулі (на один-півтора кілограма м\'яса). Сто грам сиру і легкий майонез.

Отже, філе нарізаємо великими шматочками, відбиваємо, маринуємо, змащуємо майонезом. Цибулю шаткуємо кільцями (як можна тонше), сир натираємо на крупній тертці. Далі на деко або у форму для випікання викладаємо цибулю, а зверху – м\'ясо. Потім відправляємо в духовку на тридцять хвилин. Через півгодини посипаємо блюдо сиром і запікаємо ще протягом десяти хвилин.

Наше корисне м\'ясо по-французьки готово!

Таким чином, як радять багато досвідчені господині, можна приготувати і цілу рибу (або рибне філе без кісток). П\'ятий стіл: що це і з чим його їдять?

Зазвичай такий режим харчування призначають при захворюваннях печінки: гепатиті, цирозі, холециститі і так далі. Основна ідея такої дієти – обмежити вживання жирів, звертаючи увагу в основному на вуглеводи і білки.

Існують рецепти святкових дієтичних страв для дієти № 5? Так, наприклад, можна приготувати суфле з яловичини та сиру (взятих у кількості півкілограма і 250 грам відповідно). Як його приготувати?

М\'ясо відварюємо, потім перекручуємо через м\'ясорубку разом з сиром. Додаємо десять грам вершкового масла і жовток одного яйця, ретельно перемішуємо. Залишився білок збиваємо і повільно вводимо в фарш, постійно помішуючи. Після чого з отриманої маси робимо кульки або ж перекладаємо всі тісто у форму і варимо на пару.

Інший рецепт пропонує використання яловичини і моркви. Для цього сире м\'ясо (у кількості півкілограма) перекручують на м\'ясорубці з чотирма середніми морковинами. У суміш додають склянку молока і сіль. Після цього з фаршу необхідно зробити битки і обсмажити їх без використання жиру і панірування. Непростий панкреатит

Здавалося б, ну які святкові страви при панкреатиті? Дієтичні, зрозуміло! І не треба засмучуватися. Вони теж можуть бути і апетитними, і ароматними. Звичайно, салати з відварних овочів, нежирне дієтичне м\'ясо (тільки кролятина, телятина або індичка), тушкована риба є незмінними складовими повсякденного раціону хворого, однак у святковий день їх можна подати і прикрасити по-особливому.

Що краще всього приготувати? Насамперед салат "Цезар". Для цього знадобляться: двісті грам відвареного філе; п\'ятдесят грам твердого сиру; пара шматочків хліба; курячі жовтки; листя салату; для заправки – по столовій ложці оливкової олії і соку лимона, сіль і перець за смаком.

М\'ясо відварюємо, хліб обсмажуємо в духовці (без олії), варені жовтки збиваємо з лимонним соком і оливковою олією (для заливки). Інші інгредієнти нарізаємо великими шматочками, красиво викладаємо, заправляємо соусом.

Ще одне смачне блюдо, яке можна приготувати при панкреатиті, складається з відвареної телятини (триста грам), пекінської капусти (півкілограма), корейської моркви (без гострих спецій, двісті грам), пари відварених курячих яєць, жменю очищених волоських горіхів і свіжих огірків в кількості двох штук.

Всі продукти нарізати соломкою і змішуються. За бажанням можна злегка посолити і збризнути оливковою олією. Обов\'язкове солодке

Десерти вважаються важливими стравами будь-якого святкового застілля. Чим можна побалувати себе і при цьому не нашкодити організму і не поправитися?

Найпростіше, що можна приготувати - це запечені яблука і фруктові желе. Зупинимося на останньому докладніше.

Для десерту нам знадобиться будь-який фруктовий або ягідний сік (це може бути виноградний, яблучний або вишневий нектар) і кілька пачок желатину.

Розчинити желатин необхідно по інструкції, зазначеної на упаковці, використовуючи вищезгадані соки. Потім у креманки або красиві келихи опускаємо кілька ягід або фруктових шматочків, заливаємо все приготованою рідиною і відправляємо на кілька годин в холодильник. Якщо є можливість і бажання, можна додати цукор.

Дуже смачним дієтичним десертом є і молочне суфле. Щоб його приготувати, потрібно взяти 250 мл знежиреного молока і п\'ятнадцять грамів желатину.

Розчиняємо желатин в молоці відповідно до інструкції. Потім у гарячу рідину додаємо одну чайну ложку какао і додаємо стевію (у вигляді екстракту – три або чотири краплі, у вигляді порошку – половину чайної ложки), ретельно перемішуємо.

Після цього чекаємо, поки суміш не охолоне. Через півгодини збиваємо її блендером і розливаємо по заздалегідь підготовленим ємкостей. Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник, де суфле має застигнути.

Якщо ви не уявляєте святкового столу без випічки, можна побалувати себе дієтичної шарлотки. Для цього слід використовувати по півсклянки вівсяних пластівців і пшеничного борошна, п\'ять яблук, два яйця, кілька столових ложок меду. Всі інгредієнти для тіста ретельно вимішуємо і виливаємо у форму для випічки. Потім додаємо порізані на дрібні шматочки яблука. Запікаємо в духовці протягом 30-40 хвилин. Кілька слів наостанок

Як бачите, існує безліч рецептів дієтичних страв, які підійдуть на будь-святкове застілля. Це і всілякі салати, м\'ясні страви та різноманітні десерти, і навіть улюблена всіма випічка. Дієта - це не привід відмовлятися від проведення часу в компанії друзів за красиво накритим і заставленим спокусливими стравами столом. Потрібно лише витратити трохи часу на пошук відповідних страв або внести певні корективи у вже полюбилися. У статті представлено лише кілька рецептів і фото святкових дієтичних страв, насправді їх набагато більше, на будь-який смак і гаманець. Вибирайте будь-який, не бійтеся творити і експериментувати, і тоді вашій красі і здоров\'ю нічого не загрожуватиме! Адже здоров\'я - це найцінніше, що у нас є. А краса, як відомо, врятує світ.



Категория: Здоровье