Розмарин: користь і шкода, застосування та протипоказання


Опубликованно 14.01.2018 02:23

Розмарин: користь і шкода, застосування та протипоказання

Розмарин – вічнозелений чагарник, що в перекладі означає «роса моря» або «свіжість моря». Вишукане цвітіння і хвойний аромат трави приводять у захват досвідчених садівників, професійних кухарів і просто любителів спецій. Але на цьому унікальність рослини не закінчується. Завдяки своєму насиченому яскравого аромату, воно широко застосовується в медицині, косметології, кулінарії і навіть для боротьби з багатьма захворюваннями. Як правильно застосовувати розмарин? Користь і шкода для здоров\'я будуть детально розглянуті в статті.

Вплив розмарину на організм

Недарма в народі розмарин, користь і шкоду для організму якого нам належить вивчити, називають «лікарською». Корисні властивості ароматної рослини вже відомі давно. Це прекрасне джерело вітамінів і антиоксидантів. Вживання розмарину при певних захворюваннях сприяє скорішому одужанню і зміцненню організму:при ангіні або стоматиті – рекомендується жувати свіже листя рослини;при фарингіті – одна крапля розмаринового масла в кожну ніздрю чудово зволожує задню стінку носоглотки і сприяє знищенню мікробів і бактерій;корисний при гіпотонії – відмінно підвищує тиск, посилюючи роботу серцевого м\'яза;у гінекології – бореться із запальними процесами, відновлює у жінок менструальний цикл;хороший природний антисептик завдяки унікальним вхідних компонентів – барнеолу і камфори.

Крім того, систематичне вживання лікарської трави допоможе зміцнити пам\'ять, поліпшити увагу, забути про безсоння і депресії.

Однак, яким би не був розмарин прекрасним, під час вагітності та грудного вигодовування його вживати заборонено. Людям з епілепсією, захворюваннями сечовидільної системи, а також схильним до алергічних реакцій використовувати духмяну траву не рекомендується.

Чай з розмарину: користь і шкода

Розмариновий чай – це справжній еліксир, що наповнює організм вітамінами і сприяє зміцненню імунної системи. Гарячий напій чудово зігріває, наповнює силами і енергією, дарує заряд бадьорості і веселості. Тонізуючі властивості чаю підвищують працездатність, заспокоюють нервову систему, продовжуючи людям красу і молодість.

Чай з розмарином стане справжньою знахідкою для бажаючих скинути зайву вагу. Рідкісне поєднання речовин, що входять до складу прянощі, нормалізує обмінні процеси та сприяють швидкому спалюванню жирів.

Як приймати розмарин? Користь і шкода рослини вивчені вже досить давно. І доведено, що для того щоб відчути всю красу розмаринового напою, достатньо один раз в день заварювати гілочку рослини і насолоджуватися приголомшливим смаком. А поєднуючи ароматні квітки або молоді пагони з зеленим і чорним чаєм, можна досягти різних результатів – бадьорості або, навпаки, розслаблення. Досить змішати 1 ч. л. листя з заваркою, настояти 5-7 хвилин і додати за смаком цукор або мед.

Перш ніж починати пити корисний і ароматний чай, краще проконсультуватися про можливі наслідки з лікарем. Унікальні властивості напою корисні в тому випадку, якщо пити його в помірних кількостях. Часте вживання чаю може спровокувати розвиток захворювання нирок, серця і дати збій в організмі в цілому. До того ж розмарин категорично протипоказаний гіпертонікам і людям, страждаючим захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Приправа розмарин – джерело приємного присмаку

Листочки розмарину, нагадують ялинові голки і володіють хвойним ароматом, отримали широке застосування в кулінарії. Приправа розмарин (користь і шкоду рослини розглядаються нами в статті) надає прекрасний запах м\'ясних страв, маринадів і соусів, овочів, супів і, що дивно, десертів. Пряні ефірні масла добре усувають специфічний запах баранини або свинини, а страва набуває приємний благородний смак. Причому в якості приправи квітки, листки і пагони використовують як свіжі, так і в сушеному вигляді. Можна сміливо обернути птицю або свинину трав\'яними гілочками або додати їх у перше блюдо. За деякими даними вважається, що приправа здатна зменшити кількість канцерогенів в м\'ясі, зробивши страву ще корисніше.

Практика незвичайних рецептів

На диво, молоді гілочки і квіти чагарнику найчастіше використовуються в хлібопекарні і на лікеро-горілчаних виробництвах. Приправа надає цікаві нотки продукту, даруючи задоволення і захоплення споживачеві.

Розмарин внесе неповторний смак і при консервації овочів або грибів. Доречно додати листочки чагарнику і під час гасіння картоплі, капусти, моркви. Пряність не зіпсує блюдо, прекрасно поєднуючись з іншими приправами, за винятком лаврового листа.

Натуральна перемога над хворобами

Голчасті листки з яскравим ароматом обжилися не тільки в кулінарії, але і в медичній галузі. Існують корисні рекомендації по використанню розмарину для лікування серйозних захворювань:зміцнює судини, відновлює пошкоджені тканини після інсульту;позбавляє від кишкових спазмів, підвищеного газоутворення;загоює рани на слизових шлунка при гастриті або виразці;сприяє кращому відтоку жовчі і розчинення кам\'яних утворень;знімає запальні процеси в органах дихання при інгаляціях.

Застосування тільки народного методу може затягнути поліпшення самопочуття. Внаслідок цього, найкращий ефект досягається в комплексному лікуванні захворювання і обов\'язково під наглядом лікаря. Розмарин - користь чи шкода для чоловіків?

Природну силу розмарину по достоїнству оцінять і чоловіки. Народна медицина стверджує, що настоянка або вино, приготоване з свіжих листя, посилює потенцію, запобігає розвитку простатиту і дарує впевненість в інтимних питаннях.

Для приготування настоянки знадобиться 50 г листя розмарину і 250 г спирту. Взяти скляний посуд, залити вказану кількість трави спиртом і поставити в затемнене місце на 10 днів. Готову настоянку ретельно віджимають, проціджують і приймають по 1 ст. л. щодня.

Рецепт приготування вина також досить простий. На 20 г листя береться пляшка легкого червоного вина. Наполягають інгредієнти в прохолодному місці протягом 5 днів. Після фільтрують і приймають ліки по 50 г в день.

Як ванночок чоловікам лікарський засіб рекомендується при запаленнях, гнійних ураженнях статевого органу.

Косметичні властивості цілющої рослини

Розмарин лікарський прекрасно зарекомендував себе в косметології. Умиваючись щодня настоєм трави вранці, можна значно поліпшити колір обличчя, вирівняти його рельєф і позбутися від вугрів.

Теплі ванни з розмариновим відваром чудово впливають на роботу організму в будь-якому віці. На дітей така процедура діє як загальнозміцнююча, на літніх людей – як противоревматическая. Для приготування розчину беруть 50 г сухих або свіжих листя, заливають окропом і настоюють півгодини. Готовий настій проціджують і додають в наповнену ванну.Ефірне масло – запорука краси і молодості

Користь олії розмарину може бути відмічена і при інших косметологічних діях, таких як:масаж голови – зміцнює волосяні цибулини, перешкоджає утворенню лупи;використання в якості крему – позбавляє від "апельсинової кірки", підвищує пружність шкіри;ефірне масло застосовують для обробки фурункулів, екзем, гнійних ран;аромотерапія – підвищує життєвий тонус, позбавляє від стресу і депресій.

Завдяки сильному антисептическому дії лікарська рослина допоможе позбутися від грибкових інфекцій або токсинів. Важливо знати, що при нанесенні на шкіру ефірна олія може пощипувати і доставляти дискомфорт. Така реакція цілком нормальна, і триватиме вона кілька хвилин. Акуратне застосування розмарину сприятливо впливає в цілому на весь організм. Однак при безграмотному використанні препарату можуть виникнути алергічні реакції і роздратування.

Утримуємо природне багатство

Як максимально тривалий час продовжити корисні властивості розмарину? Відомо, що спеції і прянощі, особливо мелені, швидко втрачають свій смак і властивості. Тому листя лікарської рослини краще не подрібнювати і зберігати в щільно закритій тарі в затемненому місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

Тільки що зібрані пагони рекомендовано зберігати в пластиковому контейнері або поліетилені в холодильнику. Такий спосіб надовго збереже аромат і свіжість.

Незважаючи на те, що вічнозелений чагарник прибув з південних країв, його можна з успіхом виростити і в домашніх умовах. Дерев\'яна діжка, помірний полив і виключення низьких температур дозволять насолоджуватися хвойними ароматами круглий рік.



Категория: Здоровье