Чорниця при ГВ: можна чи ні? Чорниця при грудному вигодовуванні


Опубликованно 02.01.2018 01:55

Чорниця при ГВ: можна чи ні? Чорниця при грудному вигодовуванні

Чорниця є цінним ягодою, яка насичує організм безліччю корисних речовин. Її вживають в свіжому вигляді, а також готують з нього різні страви. Головне, робити це в міру, щоб не нашкодити організму. Можна чорницю при грудному вигодовуванні немовляти? Про це розказано в статті.Користь

Чорниця цінується за корисні властивості. Ягоди застосовуються від діареї, для відновлення кровопостачання сітківки ока, покращення роботи головного мозку. Вони позитивно впливають на сечостатеву систему.

Хімічний склад унікальний. Продукт включає:Мікроелементи - кальцій, калій, натрій, а також мікроелементи селен, цинк, марганець.Вітамін С підтримує імунітет, зміцнює судини.Багато вітамінів К, Е, А і В.З кислот міститься молочна, янтарна, щавлева.Флавоноїди.

Можна годуючій мамі чорницю? Враховуючи склад, продукт дуже корисний під час грудного вигодовування (ГВ). Ягоди вважаються дієтичними, оскільки містять клітковину: з\'ївши кілька плодів, можна усунути почуття голоду. У чорниці є барвник антоціан, що зменшує ризики хвороб серця і судин, а також захворювань очей та онкологічних процесів.

Ягоди розріджують кров, що служить профілактикою тромбозів. У лікуванні застосовуються листки, багаті дубильними речовинами, флавоноїдами, ефірними маслами. Ягоди вживають як продукт харчування і як лікувальний засіб.Дозволено?

Можна годуючій мамі чорницю? Ягода не протипоказана в цей період, але, як і інші плоди, її треба вживати згідно нормі, не зловживати. Молодим мамам може бути не все відомо про організм малюка, тому вони не зможуть передбачити його реакцію на корисне ласощі.

Хоча чорниця при ГВ не протипоказана, до того ж лікарі вважають її неалергенної, є діти з індивідуальною непереносимістю. Проявляється це в алергії. Також вживання ягід при ГВ може послужити причиною появи діатезу у дитини. У перший раз треба з\'їсти всього кілька ягід. Якщо у дитини немає алергії, то в наступний раз можна трохи збільшити обсяг продукту.Правила вживання

Годуючим мамам необхідно дотримуватися нескладних порад з написання і вживання цієї ягоди:Протягом першого місяця після пологів заборонені багато продукти, тому мамам доводиться їсти не всю їжу, яку хочеться. Ягода відсутня в забороненому списку, однак надто захоплюватися їй не варто. Чорниця при грудному вигодовуванні в перший місяць небажана, а через 3-4 місяці після пологів її можна їсти без побоювання.Новий продукт треба вводити в першій половині дня, щоб була можливість спостерігати за малюком.Ягоду потрібно лише спробувати, а не вживати у великій кількості. У перший раз буде достатньо 5-7 ягід.Якщо у дитини немає негативних реакцій, то чорницю можна їсти без побоювання.При появі висипу або інших ознак алергії потрібно припинити вживання ягоди. Спробувати знову можна не раніше, ніж через місяць. Бажано починати з компоту із замороженого продукту, оскільки в цьому виді ягода менш аллергенна.Протипоказання

Чорниця при грудному вигодовуванні заборонена в тому випадку, якщо спостерігається алергія або індивідуальна непереносимість. Також її не слід вживати при запорах. До протипоказань відносять гастрит, підвищену кислотність шлунка, погану згортання крові.

У якому вигляді краще вживати?

В замороженому вигляді продукти менш алергенні для людини. Це буде актуально, якщо час годування дитини вийшло не на «чорничний» сезон. Тоді ягоду збирають під час дозрівання, а потім заморожують. З них можна готувати компоти, варення, джеми. Не тільки при ГВ чорниця корисна. Компот можна вживати і малюкам до 1 року – його можна вводити в раціон вже в 7-8 місяців.

Чорничне варення і десерти переносяться добре, тому молодим мамам потрібно починати вживати ягоди в такому вигляді. Желе дозволяє втамувати спрагу солодкого під час грудного вигодовування. Зазвичай ласощі отримують без термічної обробки, тому в ньому зберігаються всі цінні властивості чорниці.Заготівля

Якщо чорниця при ГВ не викликає алергії, то її можна заготовлювати про запас. Найкращим варіантом буде заморожування. Слід ягоди перебрати, помити, просушити. Потім потрібно скласти заготовку в пакет і покласти в морозильну камеру. Взимку, під час нестачі вітамінів, такий продукт буде корисний як ніколи.

Заморожені ягоди відмінно поєднуються з кашами, випічкою. Чорницю можна сушити, готувати з неї варення. Не тільки ягоди чорниці при ГВ підуть на користь. Заготовляють і молоді листки рослини: їх треба просушити в тіні і перекласти в скляну баночку. Зберігається сировина в темному приміщенні. Листочки можна додавати в чай, компот, завдяки чому напій виходить смачніше і корисніше.Компот

Корисний і компот з чорниць при ГВ. Для його приготування потрібно 1 кг ягід і цукор (350 г на 1 літр води). Банки (1 і 1,5 літра) потрібно обполоснути, обробити окропом. Потім ягоду треба перебрати, залишивши лише стиглі, але міцні плоди. Далі потрібно акуратно промити чорницю, просушити, помістивши на сито.

В баночки насипаються ягоди до половини. У каструлю слід налити воду, всипати цукор. Помішуючи, треба прокип\'ятити сироп 5 хвилин, процідити через марлю. Сиропом заливається чорниця. Баночки потрібно накрити кришками, а потім поставити в каструлю з гарячою водою. Необхідно виконати стерилізацію: 0,5 л – 15 хвилин, 1 л – 20 хвилин. Потім баночки треба вийняти і закрити кришками, перевернути, укутати ковдрою для рівномірного охолодження. Джем

Чорниця при грудному вигодовуванні буде корисна у вигляді джему. Якщо продукт буде зберігатися в коморі або підвалі, то потрібна термічна обробка. Бажано вибирати методи впливу, при яких втрачається менше мікроелементів. Щоб приготувати корисне ласощі, слід скористатися таким простим рецептом.

Потрібні ягоди, пектин (1 пакетик на 1 кг чорниці), цукор (в тій же кількості, що і плоди). Для отримання не надто рідкого джему пектину додається в 2 рази більше. Але діяти слід з обережністю, інакше з\'являться грудки.

Ягоди треба помити, перебрати, викласти на рушник для просушування. Потім їх перекладають у посудину, змішують з цукром. З використанням товкачика потрібно подрібнити масу до однорідності, а потім додати пектин і все ретельно змішати.

Ємність треба поставити на середній вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи продукт. Потім вогонь зменшується, і треба почекати 5-7 хвилин. Гарячий джем розливається по стерильним банкам і закочується бляшаними кришками. Така чорниця при грудному вигодовуванні безпечна, до того ж в ній збережені корисні властивості.Десерт

При грудному вигодовуванні можна вживати чорницю і в іншому вигляді. Наприклад, з неї готують десерти. Потрібно сир (200 г), перетертий через сито. Блендером потрібно збити ягоди (1 склянку) і банан (1 шт.). Половина чорнично-бананової маси перекладається в тарілку. В решту додається сир і натуральний йогурт (200 мл). Всі продукти треба збити до однорідного стану. Готову масу перекласти в блюдця або креманки. Наверх додається морозиво і чорнично-бананова маса. У підсумку виходить смачний і корисний десерт, в якому зберігаються всі цінні вітаміни. З ягоди можна готувати і інші смачні страви.

Таким чином, чорниця під час грудного вигодовування безпечна. Але краще всього перед вживанням проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути несприятливих наслідків для себе і дитини. Якщо фахівець дозволив їсти ягоди, то потрібно вводити їх поступово.



Категория: Здоровье