Копорскій чай: протипоказання, корисні властивості, спосіб приготування


Опубликованно 30.12.2017 00:43

Копорскій чай: протипоказання, корисні властивості, спосіб приготування

Що таке копорскій чай? Не багатьом відомий відповідь на це питання. Іван-чай отримав широке застосування в практиці народних цілителів. Завдяки листя і квітів рослини можна поліпшити травлення, підвищити імунітет, зменшити показники тиску і повернути собі бадьорий настрій. У науковому середовищі іван-чай називають кипреем узколистным, а напій з його ферментованої сировини – це знаменитий копорскій чай. Протипоказання, корисні властивості, способи заготівлі і приготування - все це в нашій статті. Цілюще квітка росте зовсім поруч

З кінця весни по всій території Росії починають з\'являтися паростки зніту. Рослина має високе стебло, покритий вузькими листям, а зверху красується пухнасте суцвіття з лілових квітів. Трава облюбувала вирубки лісу, галявини, згарища, а також узбіччя біля доріг. Саме з іван-чаю на Русі ще з давніх-давен заготовляли сировину, щоб приготувати неймовірно смачний і корисний для здоров\'я напій. Традиції повертаються, а фітотерапія пропонує зайнятися приготуванням такого недорогого, але ефективного копорского чаю.

Історія виникнення

Олександр Невський ще в XII столітті взяв штурмом неприступну фортецю тевтонців, а на місці битви і виникло маленьке село Копор\'є. Місцеві жителі помітили кущики зніту вузьколистого і довели мистецтво заготівлі і приготування напою до досконалості. З усіх околиць сюди приїжджали купці, щоб купити цінний чай, який отримав назву від даної місцевості. Потім вже ароматний напій обріс іншими назвами: російська та іван-чай. Ароматним чаєм пригощали гостей ще в часи заснування Москви, про що є згадки в давньоруських літописах. Великобританія купувала російський чай тисячами тонн, хоча вже володіла значними плантаціями чаю у Південній Азії. Але пустили слух, що в копорскій чай недобросовісні купці додають глину, тому попит на нього впав, а Копор\'є пішло в небуття. Склад іван-чаю

В кіпрі узколистном зібралося майже 70 мікроелементів, серед них максимальну кількість марганцю, заліза, міді, трохи менше – кальцію, титану, калію, бору, молібдену, бору та нікелю.

Також у складі цілющого рослини є безліч корисних сполук:дубильні речовини надають кровоспинну та протизапальну дію;алкалоїди стабілізують стан кровоносної і нервової системи, діють за типом знеболювального засобу і беруть участь в обміні речовин;флавоноїди відомі сечо - і жовчогінну властивість;пектин виводить шкідливі речовини назовні;хлорофіл локалізує злоякісні клітини, стимулює швидке загоєння ран;вітамін А бере участь у зростанні епітеліальних клітин;вітаміни групи В є важливими для активізації біохімічних реакцій, що регулюють нормалізацію нервової системи;кипрей містить величезну кількість вітаміну С, але він здебільшого руйнується при заварюванні листя окропом.

Корисні властивості чаю копорского

Якщо регулярно вживати напій з зніту вузьколистого, можна назавжди позбутися від головних болів, мігрені, нормалізувати сон. Чай виявиться порятунком для втомлених людей, добре підбадьорить і додасть сили. Варто зауважити, що в рослині відсутній кофеїн, тому корисні складові іван-чаю діють дбайливо й м\'яко. Копорскій чай рекомендують в наступних випадках: В період розгулу вірусних інфекцій. Іван-чай зміцнює стінки судин, запобігає захворюванню на грип та ГРВІ. При підвищеній температурі тіла не тільки приймають напій всередину, але і роблять з нього компреси на чоло, щоб привести температуру до нормальних показників. Гарячий чай п\'ють для розрідження мокротиння при кашлі.Міцним розчином чаю полощуть ротову порожнину при стоматиті, при кровоточивих яснах і хвороби ротової порожнини. Завдяки танину пошкоджені тканини ясен швидше відновлюються. При полосканні хвороботворні бактерії вимиваються, тому відразу помітний антибактеріальний ефект.Корисно пити цілющий чай при лактації. Він сприяє виробленню молока, зміцненню проток, насичує молоко всіма корисними компонентами. Копорскій чай проявляє себе як народний засіб від дисбактеріозу. Малюк отримує всі цілющі речовини з молоком, тому у нього зменшується газоутворення і коліки.При тривожно-депресивному стані полегшує стан пацієнтів, приводить в норму нервову систему після стресів, покращує показники при лікуванні психічних розладів, полегшує життя при епілептичних хворобах.Використовують для лікування запалень дихальної і сечостатевої системи, зважаючи неперевершених протизапальних властивостей.Чай допомагає відновитися при недокрів\'ї, адже в його складі знаходиться велика кількість мінералів і мікроелементів.

Для швидкого засипання досить ввечері випити склянку трав\'яного чаю і поєднати його з розслаблюючим масажем скроневої області. Так, швидко знімається втома і роздратування, а сон принесе розслаблення і спокій. Рецепт заготівлі копорского чаю буде поведан читачеві далі.

Час заготовляти сировину

Час збору починається з липня і триває до вересня. Листя збирають дуже обережно, бажано вибирати і не змітати всі рослини підряд. Після цвітіння вже немає сенсу заготовляти кипрей, він стає непридатним для переробки. Починають збір з самого ранку сонячним днем, щоб матеріал залишався сухим. Є кілька способів збору: Разом з листям і квітконосом обламати верхню частину рослин (такий спосіб вибирають, коли не будуть займатися ферментацією).Обривають зелене листя, але не чіпають суцвіття (для подальшої ферментації). При такому способі зривають рослини вибірково, тому залишаються стебла з квітами, на яких дозріє насіння.У першій половині травня зрізають верхні частини стебел, при такому збір вітамінний чай самий.

Увага! Для ферментації збирають тільки листя, квіти збирають і висушують окремо, додаючи в готовий чай для аромату.Секрети приготування в домашніх умовах

Приготування копорского чаю в домашніх умовах - процес зовсім не складний. Найголовніше при заготівлі цілющого сировини – правильно провести ферментацію, під час такого процесу відбувається перетворення нерозчинних речовин в розчинну форму, яка дозволяє легко засвоїти організмом всі природні дари зніту. Ці речовини надають чаю неповторні смакові якості, але потрібно діяти поетапно, щоб із сировини отримати максимально корисний напій.

Зав\'ялення – початковий етап

Для вилучення рідини з листя виробляють їх зав\'ялення. Оглядають рослинна сировина, викидають пошкоджені листя. Мити не потрібно, щоб не змити речовини, що беруть участь у процесі ферментації. Тонким шаром на п\'ять сантиметрів сировину розкладають на лляному полотні в приміщенні, не забуваючи регулярно ворушити листя. Сонячні промені не повинні потрапляти на листя, щоб не пересушити їх. Також не можна в\'ялити на вулиці, вийде абсолютно інший результат, а чай буде поганої якості. Зав\'ялення в середньому займає близько 12 годин. Готовність листочків перевіряють, стискаючи їх навпіл, якщо вони ще хрумтять, то не готові до подальшої переробки. Якщо взяти в грудку сировину, воно не має розсипатися.

Якщо немає часу займатися листям, можна полегшити процес. Беруть стару щільну простирадло і розподіляють по ній шар листя, потім щільно скручують, щоб тканина ввібрала зайву вологу.Готуємо сировину до ферментації

Тепер необхідно зруйнувати структуру листя, щоб виділився сік. Якщо з\'явиться його занадто мало, то і ферментація буде поганий, а чай покаже не кращі характеристики. Можна вибрати найбільш підходящий спосіб підготовки:Вручну скручувати сировину. Беруть кілька листочків і прокачують в долонях, поки листи не почнуть темніти від виділився соку. Повинні вийти ковбаски, товщиною до 1 см і довжиною близько 10 см Після ковбаски розрізають, щоб згодом перетворити в дрібнолистовий чай.Вимішування листя. Протягом 20 хвилин листя вимішують в глибокій мисці, наче тісто. Так руйнується структура у листя, внаслідок чого виходить сировина для крупнолистового чаю.Перекручення листя з допомогою м\'ясорубки, так виробляють гранульований чай.

Ферментація листя

Перш ніж почати приготування копорского чаю в домашніх умовах, необхідно провести ферментацію листя. Підготовлену сировину укладають шаром в 10 см в пластикову або керамічну ємність, зверху накривають вологою лляною тканиною і відставляють на бродіння в темне місце. Не перевищують температурні показники 22-26 градусів тепла. Маса починає нагріватися, що достатньо, щоб почався процес ферментації. Якщо в приміщенні прохолодно, краще накрити ємність пледами. В кінці процесу маса змінить колір з зеленого на буруватий і придбає фруктово-квітковий аромат. Процес триває від 6 до 36 годин, в залежності від уподобань в чаї, адже одним подобається напій з легким квітковим ароматом (3-6 годин), а інші люблять терпкий чай майже без запаху (20-36 годин).Сушіння після ферментації

Застеляють дека пергаментним папером і розкладають готову масу в 1 сантиметр. Відкривають дверцята духовки і сушать при температурі в 100 градусів близько двох годин, потім знижують жар і остаточно просушують. А як заварювати копорскій чай? Про це й поговоримо далі.

Як пити чай

Як пити копорскій чай? Рекомендують два рази в день, але можна і коли заманеться. Не викидають заварку, якщо тільки що чай був випитий, вона ще стане в нагоді. З однієї порції ще можна отримати п\'ять порцій ароматного чаю. Просто потрібно долити заварку окропом. У кожній із порцій цілющі властивості зберігаються. Чай смачний навіть остиглий, а цукор краще в нього не додавати, а відчути смак самої природи. Для солодощі можна чай доповнити сухофруктами, медом або халвою.

Найпростіший спосіб приготування копорского чаю: на 0,5 л окропу достатньо взяти 2 чайні ложки зніту. Заливають спочатку чайник на третину, чекають кілька хвилин і доливають окропом. Для посилення смаку копорского чаю можна додати кілька висушених квіток іван-чаю, листя м\'яти, суниці або чорної смородини. Чайник укутувати не обов\'язково, а після закінчення 10 хвилин можна вже спробувати справжній копорскій чай.

Але крім всіх перерахованих вище корисних властивостей, копорскій чай протипоказання має. Щоправда, їх не так багато, але враховувати їх необхідно.

Копорскій чай: протипоказання

Якщо ви п\'єте напій постійно протягом місяця, то можуть виникнути перебої з роботою шлунково-кишкового тракту. Копорскій чай протипоказання має проблеми зі згортанням крові (тромбофлебіті або варикозної хвороби). З обережністю пропонують давати напій діткам до 2 років, але таке твердження не має підстави, навпаки, якщо приймати його дозовано, то буде тільки користь.Радість смаку

Коли ви зможете спробувати першу порцію копорского чаю, не намагайтеся співставити його смакові якості з іншими відомими чаями. Напій не має собі рівних, він не схожий ні на що, володіє власним чарівним ароматом і гамою неповторних співзвуч смаку. Прийшов час подарувати собі справжнє задоволення і заодно зміцнити здоров\'я з чашкою копорского чаю!



Категория: Здоровье